Nu när många byter bort sin ”gamla” iPhone mot iPhone 5, kommer man osökt in på att flytta allt innehåll mellan enheterna och det är inte alltid det lättaste!

Som tur är så finns iCloud till vår hjälp och kan göra en stor del av jobbet åt oss! Det man behöver göra är att ansluta sin telefon till iCloud och det gör man via Inställningar->iCloud på din iPhone eller iPad. Där inne väljer man att ange sitt Apple-ID (det du köper appar med) och sen är du ansluten! Du kan sen välja vad du vill ska synkroniseras via iCloud och om du vill att den även säkerhetskopierar din enhet till iCloud.

Vad är iCloud.

iCloud är Apples molntjänst som hanterar synkroniseringen mellan dina enheter och tar hand om dina säkerhetskopior. Om du valt att aktivera iCloud på dina olika enheter så kommer allt att pushas trådlöst mellan enheterna. Detta innebär att om du ändrar en kontakt på din iPhone, så kommer den att synkroniseras med samtliga enheter som använder iCloud och uppdatera kontakten där också. Självklart kan man välja vad som ska synkroniseras under inställningarna för iCloud!

Systemkraven är för att det ska fungera är:

 • iPhone, iPad eller iPod Touch med iOS 5 eller senare.
 • Mac OS X 10.7.2 eller senare
 • Windows Vista eller Windows 7 Outlook 2007 eller 2010, samt iClouds kontrollpanel.

Läs mer om systemkraven på iCloud: Systemkrav

iCloud kan hantera följande funktioner.

Hur aktiverar du iCloud och säkerhetskopierar!

1. Säkerhetsställ att du gör iOS 5 eller senare på din iPhone. Om inte så ladda hem senaste versionen av iTunes och uppdatera din enhet till iOS 6.

2. Anslut din iPhone till ett trådlöst nätverk. iCloud säkerhetskopia fungerar endast om din iPhone är ansluten till WiFi.

3. Gå in under Inställningar->iCloud. Där får du ange ditt Apple-ID för att logga in, alt skapa ett Apple-ID om du inte har något idag.

4. Nu är du inne på inställningar för iCloud och kan välja vad du vill ska synkroniseras via iCloud. Du kan även välja att skapa en iCloud.com-adress.

5. Längst ner finner ni alternativet ”Lagring, säkerhetskopiering”. Där kan man hantera sitt lagringsutrymme, men även att aktivera funktionen att säkerhetskopiera till iCloud. Aktivera iCloud-säkerhetskopia.

6. När iCloud-Säkerhetskopia är aktiverat så kommer alternativet ”Säkerhetskopiera nu” synas längst ner på sidan. Tryck på knappen och din iPhone börjar säkerhetskopieras!

Att tänka på…

 • Tänk på att första gången din telefon säkerhetskopieras så kan det ta lite tid. Anslut därför din iPhone till en laddare för bästa resultat.
 • Din iPhone kommer att säkerhetskopieras automatiskt, så länge den är ansluten till ett trådlöst nätverk (WiFi), ansluten till en strömkälla och skärmen i viloläge. Oftast sker detta när man laddar telefonen över natten och du har då alltid en färsk säkerhetskopia.

Vad säkerhetskopierar iCloud.

 • Köpt musik, Tv-program, appar och böcker
 • Bilder och video i kamerarullen
 • Enhetsinställningar (Favoriter, bakgrundsbild, mail-,kontakter- och kalender-konton)
 • Data i appar
 • Hemskärmen och ordningen på dina appar
 • Meddelanden (iMessage, SMS och MMS)
 • Samtalshitsorik
 • Ringsignaler

Vad säkerhetskopieras inte iCloud.

 • Musik, filmer och TV-program som inte köpts via iTunes Store
 • Podcaster och ljudböcker
 • Bilder som ursprungligen synkroniserats från datorn

Det innehåll som inte säkerhetskopieras till iCloud, kan man enkelt synkronisera från datorn via iTunes.

Återställa från iCloud-Säkerhetskopia.

När du går igenom inställningsassistenten på din nya iPhone/iPad väljer du ”Återställ från iCloud-säkerhetskopia” och anger ditt iCloud-konto och -lösenord. Du kommer att se de tre senaste säkerhetskopiorna för varje enhet som du har aktiverat Backup på. Välj den säkerhetskopia du vill återställa från.

Efter återställningen kan du behöva ange dina lösenord för samtliga konton som finns upplagda på din enhet. Har därför dina lösenord tillgängliga vid uppstarten av din nya iPhone/iPad.

Felsökning

 • Information om felmeddelanden som visas när enheten försöker säkerhetskopiera finns i den här artikeln.
 • Information om felmeddelanden som visas när du försöker återställa till en ny enhet finns i den här artikeln.
Tagged with:  

4 Responses to Säkerhetskopiera iPhone och iPad till iCloud

 1. Michael Englund skriver:

  Jag tycker batteritiden är ett problem redan utan icloud och Iphone5 blev snarare sämre och då sitter man ändå med en sladd om än inte till en dator. (Det kan ev. Bero på mitt exemplar som hade döda pixlar mitt på skärmen, några rader flimrade ett par gånger när jag var inne på appstore och en dag ville den inte alls igång även om den sen vaknade i butik när jag lämnade in den)
  Jag tycker en enkel Icloudlösning vore bäst om det inte drabbade batteritiden.

  • Jonny skriver:

   Funktioner som inte påverkar batteritiden är alltid att föredra. För mig är iCloud ovärderligt och det jag förlorar i batteritid är försumbart!

 2. Michael Englund skriver:

  Vad krångligt med Icloud. Snabbt och enkelt är det med synkad mobil mot ITunes. Återskapa mot Ituneskopia.

  • Jonny skriver:

   Är man väl igång med iCloud så älskar man det…det gör i alla fall jag! 🙂 Använder knappt iTunes med min iPhone längre.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...