När Apple släppte iOS 8 så lanserade man även en ny funktion för oss i Europa och den heter EU-internet.

Tanken med EU-internet är att du ska kunna köpa mobildata från andra leverantörer än din operatör och är ett EU-direktiv som börjande gälla den 1 juli 2014.

Local Break Out (LBO) som det heter, gör det möjligt för andra att sälja billigare datapaket till operatörernas kunder. För att detta ska fungerar, krävs det ett avtal mellan din operatör och leverantören/operatören. Saknas avtal, så fungerar det heller inte att använda EU-Internet på iPhone med iOS 8.

Tanken med LBO är att vi konsumeter ska kunna välja vem som ska få våra pengar vid roaming och göra så vi kommer billigare undan. Det kan vara så att ni bokat en resa till Spanien och resebolaget fråga om ni även vill köpa mobildata via dem till ett förmånligt pris.

Tanken är god….MEN idagsläget finns det knappt inga avtal för detta mellan leverantörer och våra svenska operatörer eller det finns knappt ingen inom EU som har dessa avtal klara. Detta innebär att tjänsten är helt oanvändbar och ställer till med mer skada än nytta.

Är man inte medveten om vad det innebär att aktivera EU-internet på in iPhone eller iPad, kan det ställa till problem när du kommer utomlands. Har du Data-roaming aktiverat på din enhet för att kunna surfa utomlands, men även aktiverat Eu-internet, kommer du inte kunna surfa. Du måste stänga av Eu-internet och sen kommer du kunna surfa som vanligt i utlandet.

Upplever du problem med mobilsurf eller internetdelning i utlandet, måste du stänga av funktion för att det ska fungera igen. Du hittar inställningen för EU-internet under Inställningar|Mobilnät på din iPhone eller iPad.

Nedan bild visar när EU-internet är aktivt och det kommer medföra att jag inte kommer kunna använda internet trots att Data-roaming är aktiverat. Stäng av EU-internet!

 

Läs mer om Local Break Out här:

http://berec.europa.eu/files/document_register/2012/7/bor12_68.pdf

Tagged with:  

Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...