Jag började använda Tellstick Net för några år sedan, för att bl.a. styra belysning och motor och kupévärmaren trådlöst. Sjukt nöjd över automatiseringen av vissa funktioner nämner jag detta för en god vän…

Det visade sig att han var 1000 gånger värre och hade satt upp en server för att styra saker hemma, så jag bad honom skriva några rader om detta för publicering på iPhonesajten. 🙂

Gästartikel av Rasmus Silverin

Jag blev för ett bra tag sedan ombedd att skriva en artikel för iPhonesajten och beskriva hur jag har gjort för att styra ljuset i vår lägenhet, så här kommer den.

Bakgrunden till mitt evigt pågående ljusprojekt är att jag tröttnade på att vår tonårspojke aldrig släckte sina lampor efter att han lämnat lägenheten. Jag började därför letade efter något som var relativt enkelt att bygga med och inte kostade massor av pengar, valet föll på Nexas styrningen samt en Tellstick kopplat till en server.

På marknaden finns även andra system så som Z-wave, KNX, Insteon etc. Fördelen med Nexa är att det är relativt billigt system, lätt att få tag på enheter. Nackdelen kan vara att det sänder på en väldigt vanlig frekvens vilket gör att en del störningar kan förekomma (vilket jag själv fått erfara med en kontakt som blinkar ibland) och att det inte går att bygga mesh nätverk (enheter skickar signalerna automatiskt vidare) har man långa avstånd får man istället använda dedikerade repeaters.

Hårdvara och förutsättning

Lägenheten är ca 200 m2 stor och består av två våningar. På övervåningen huserar barnen (tre till antalet) i varsitt rum, det finns även en skrivbordshörna, toalett med tvättmaskin. På våning ett sover vi (jag och min fru) som även huserar ett vardagsrum, kök och en mindre toalett. Jag har hela tiden haft som utgångspunkt att alla ljuskällor skall styras av systemet och har byggt på med mottagare under resans gång.

Serven är kanske inte den billigaste (i energi mät) i drift men den driver även AirVideo samt viss säkerhetskopiering i nätverket. Serven består av en Intel i3 processor med 8gb minne, SSD disk för operativsystem samt en 1.5 TB disk för lagring.
Inte den snyggaste installationen, men funktionellt. Serven hamnade längst in i en garderob på nedervåningen där det lätt blir varmt och för att minska risken för överhettning monterades moderkortet på en sida för ATX kort från en slaktad datorlåda. Allt skruvade sedan enkelt fast på väggen. När tiden räcker till kanske det blir en snyggare installation.

Till hemmanätverket finns även Netgears NAS RND2000v2, med två speglade 2 TB diskar för film och bilder.

Tellstick blev ganska snabbt utbytt till en Tellstick Duo, skillnaden är att Duo förutom något högre pris inte bara kan sända utan även klara av att ta mot signaler på 433.92 MHz bandet.  En Tellstick Duo öppnar upp för betydligt fler möjligheter att bygga och anpassa ditt hemmasystem så som ni vill, ni kommer att förstå varför senare. Så jag föreslår starkt att ni lägger dessa hundralappar extra på Duo istället.

Tellstick finns även med tillägget Net. En sticka som likt Duo klara av att både sända och ta emot signaler och som man kopplar in direkt till sin router. Scenarier, enheter grupper skapar man sedan i ett webbaserat gränssnitt. Net:en funkar alldeles utmärkt för den som vill skapa enklare scenarier, tända och släcka med telefonen. Har man mer tid och vill ha mer frihet och kunna bygga i Switch King och Event Ghost är Duo att föredra.

I början hade jag en del problem med att Duo:on inte ville skicka eller ta emot signaler och att den ibland tappade kontakten med serven. Problemet visade sig inte vara helt ovanligt och löstes enkelt med en dubbel USB. Duo:on behövde lite mer ström än vad USB uttagen på moderkortet  lyckade leverera.

Systemet har sedan snurrat på i 2 år 24/7.

Styrning av ljuset har jag byggt med två mjukvaror. Det ena heter Switch King (SK) och det andra Event Ghost (EG). SK är det program jag rekommenderar nybörjare att använda och är oftast fulltillräckligt för att sätta upp ett komplett hemma system som styr allt du vill att det ska styra. Om du till exempel vill att värmen i polen skall slå på när temperaturen sjunker under xx grader så kan SK ordnad detta, eller starta värmaren till bilen vid xx temperatur ut. Till XBMC (om du nu använder det) finns plugin så att när du tex startar en film så aktiveras filmbelysningen. Skulle sedan någon ringa på dörren så pausas filmen och valda lampor tänds upp så du kan tryggt kan gå upp och öppna, allt utan att du behöver lyfta ett finger. Till SK finns även en app till Android, W7 och iOS, så du enkelt kan styra belysning var i världen du än befinner dig via din telefon.

EG tar dina möjligheter till nästa nivå, här finns näst intill inga begräsningar i dina möjligheter och fantasier. EG kan ta in och tolka alla möjliga signaler både från Duo, LAN och Bluetooth och omvandla det till det du vill att den skall göra. Tex kan EG känna av när du kommer hem och din telefon loggar in på hemmanätverket. När den gör det aktiveras tex ett ”tänd upp” scenarier men bara om ditt ljusrelä sänder ”på” signaler och som sedan tänder valda lampor i din hus/lägenhet.

EG kan även användas till att tolka html kod och Phyton Script. Det bästa av allt är att det finns plugin till båda SK och EG som gör att programmen kan prata med varandra. Själv använder jag SK till att lägga till nya enheter och har skapat en del ”grund” scenarier. Enheterna och scenariona syns sedan i EG.

Både SK och EG är fria att använda i sina grundutförande, dock kräver SK en liten summa för att man ska kunna ansluta fler än fem enheter, licensen kostar 279:- alltså ingen jätte summa, EG är helt fritt att använda. Både SK och EG har bra forum med förklaring och inspiration om man har kört fast eller vill ha nya idéer.

Även om SK är på licens så tvekar man inte att lägga upp pluggin från tredje part vilket är super. SK är dessutom på gång med en helt ny version, så kanske kan man slippa EG helt.

 Hemma hos oss

1420650478_full.png

Mottagare från Nexa för att styra en vanlig taklampa kostar ca 170:- och finns både hos Kjell och Clas Olsson. Mottagaren monterar du bakom befintlig brytare och passar i en standardosa. Mottagaren som klarar av LED-dimmers finns också men ligger på ca 550:-

Väl installerad så skapar man en ny enhet i SK, trycker på den lilla knappen på dosan och sedan ”Lär upp” i SK och förhoppningsvis är enheten installerad och programmerbar i SK.

Tänk på att fackman endast får göra fasta elinstallationer!

1420651024_full.png

Till vägguttagen är det enklare, bara plugga in och skapa enhet i SK och sedan ”Lär upp”. Ett 3-pack brytare kostar knappt 200 :-, Tellstick och SK klara av mängder av mottagare som finns på marknaden så man behöver inte bara köpa Nexas brytare.


Finns även mottagaren som man monterar bakom uttagen och klarar uttag på 3500w, perfekt för att styra elelement med.

1420652051_full.png

Varje brytare har jag sedan ersatt med sändare från Nexa. Även om belysningen mestadels styrs av scenarier eller via telefonen vill man inte vara utan brytare. Fördelen är att en brytare kan paras ihop med flera mottagare och en knapptryckning tänder då flera lampor.

Tex så tänder eller släcker en av brytarna hos oss belysningen vid tv, i bokhyllan och i fönstret, ett tryck, tre tändningar. Som ni ser drivs sändare av ett litet batteri, jag har haft systemet i ca två år och har bara bytt ett batteri på en av sändarna så det lär räcka ett tag.

I Nexas sortiment hittar ni flera olika sorters mottagare och sändare som täcker flertalet behov. Tack vare att Duo tar emot och sänder på 433.92MHz så finns massor av eftermarknads produkter som kan anslutas till systemet.

Switch King

I SK får du en överblick i hur du valt att programera dina enheter.

1420654157_full.png

För varje enhet kan du sedan skapa ett eget schema hur du vill att lampan skall tändas och släckas.

Vår vardagsrumslampa stängs tex av varje vardag 22.30 om inget annat bestäms, kl 06.30 dimmar lampan upp till 20%. Vid 08.20 har alla barnen gått till skolan och har ingen släckt lamporna då så gör SK det, inga lampor på i onödan med andra ord.

Scenariot ”Släcker allt” aktiveras antingen via appen på telefonen eller en fjärrkontroll vid sängen och släcker i stort sett alla lampor i lägenheten och håller lamporna släckta hela natten. Vid 06.30 så slutar scenariot och återgår till att varje enhets egna schema styr lamporna.

1420746960_full.png

Event Ghost

Med Event Ghost snäpper vi upp styrningen en aning. Jag nämnde tidigare att EG kan känna av när telefonen loggar in på ditt nätverk och därefter aktiverar ett scenario.

EG registerar alla komandom som görs på datorn i det vänstra fältet, dessa kan du sedan använda för att bygga händelser i EG. Ber jag EG att pinga en IP adress, kan jag sedan använda svaret från pinget till att göra ”något”.

1420656282_full.png

Här bestämmer jag att EG efter ett givet schema får börja pinga på telefons IP adress, får den svar så ska den tänder en lampa, eller tex startar ett scenario.

Det är fördel om du har dedikerade IP adresser på dina enheter i ditt LAN för att det ska fungera smärtfritt.

Tyvärr har min egna tid satt begräsning i den fortsatt utbyggnaden av automatiseringen och jag inte kommit längre i programmering av EG.

Jag tänker inte förklara hur alla enheter är programmerade eller hur scenariona är upplagda. Hur man vill bygga sitt system är ju ganska unikt utifrån användarens önskemål, här har ni i alla fall fått en inblick i hur ett system kan bygga upp och fungera. För mer information hänvisar jag till respektive forum för systemen vilka är superbra inspirationskällor.

Fakta vårt system

  • 23 ljuskällor
  • 13 sändare
  • 2 fjärkontroller, handburna.
  • 1 skymningsrelä
  • Tellstick Duo
  • Appar på iPhone
  • Server med W7 (har prövat Windows Home Server vilket SK fungerade på men EG knorrade lite).

Jag har utökat systemet allteftersom och gör det fortfarande och har några brytare och mottagare kvar att byta ut. Totalt har jag väl lagt ut till dagens datum ca 5700:- på sändare och mottagare exklusive server. Jag har sänkt min årskostand för el med ca 600:- på att låta systemet sköta belysningen.

Tips för er som ska börja

Håller till några få scenarior. Det är lätt att det blir många scenarier bara för att det är roligt, snart börjar det bara blir rörigt när lampor tänds eller släcks och du vet inte vad det är som styr lampan, ett scenario eller enhetens schema. Själv har jag börjar rensa upp på tidsstyrning när vi är hemma för att slippa lampor som släcks i tid och o tid. Styrningen via tid vill du oftast ha när ingen är hemma.

Att det är uppskattat när det väl är uppsatt och fungerar smärtfritt kan jag lova, för att citera min fru en kväll efter jag varit tvungen att stänga ner allt på grund av byte av operativsystem på serven. -Va! Behöver jag gå runt att släcka alla lampor, gud va jobbigt…

Länkar

Lycka till i ert byggande!

Med vänlig hälsning, Rasmus Silverin

Tagged with:  

Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...