Apple-Music-icon

Det har snart gått en vecka sen Apple släppte iOS 8.4 och deras nya musiktjänst Apple Music och kan den ersätta Spotify?

Redan innan hade jag bestämt mig för att gå över från Spotify till Apple Music, men då var det mestadels pga två anledningar.

 1. Saknade vissa artister på Spotify som fanns på iTunes, men det har Spotify nu löst.
 2. Jag gillar helthetslösningar och var är då inte bättre än att använda Apple Music.

Nu är jag mer osäker på vad jag vill, för jag gillar verkligen båda och det finns för och nackdelar med båda.

Det jag gillar med Spotify är möjligheten att köra på olika plattformar, det fungerar på de vanligaste och det tror jag är viktigt för en denna typen av tjänst. Apple fungerar hittills på iOS-enheter med iOS 8.4 eller senare, Apple Watch, Mac och Windows med iTunes 12.2
eller senare. Stöd för Android kommer senare i höst.

Apple Music på iPhone fungerar riktigt bra och jag har redan blivit vän med den, men det finns buggar. Jag har inte kunnat skapa spellistor och det finns säkerligen fler buggar. Apple på iTunes är jag däremot inte överens med, men jag har heller inte lagt ner någon tid på det.

När man jämför ljudkvalitén så måste jag säga att Apple Music faktiskt låter bättre än Spotify, fast inte om man ska tro de olika leverantörernas uppgifter. Spotify har en ljudkvalité på upp till 320 kbit/s, medan Apple kör på 256 kbit/s. Min upplevelse är att Apple Music låter bättre och de jag frågat på jobbet tycker samma sak. Förmodligen har andra en helt annan uppfattning.

Priset på Apple Music är detsamma som för Spotify, men det är ifall man endast behöver ett konto. Apples prismodell är 99:- för ett konto och 149:- för ett familjekonto på upp till 6 personer. Spotify kostar även det 99:- för ett konto, men sen stegrar priset. Pris för 2 pers: 149 kronor, 3 pers: 199 kronor, 4 pers: 249 kronor, 5 pers: 299 kronor. Är man ensam eller 2 personer i ett hushåll så skiljer det inget i pris, fast Apple vinner solklart om man är fler som vill ha ett eget konto i familjen.

Aktivera Apple Music på din iPhone, iPad eller via iTunes och testa kostnadsfritt i 3 månader.

Har du testat Apple Music? Vad tycker du? Kommer du någonsin att lämna Spotify eller någon annan streamingtjänst till fördel för Apple Music?

Tagged with:  

6 Responses to Apple Music – Är det den nya frälsaren?

 1. Daniel W skriver:

  1 Skapa en låtlista manuellt från ”min musik” först. Sedan funkar allt.

  2 Jag är överraskad av kvalitén på alla listor som föreslås. Jag lyssnar nästan uteslutande på dem numera

 2. ??? skriver:

  Du måste göra en låt tillgänglig utan nätverk först, sedan lägger du till den i din musik, gå sedan till min musik och lägg till låten i en spellista som du skapat. så sparas låtarna 🙂

 3. Jonny skriver:

  Tack för er input gällande ljudkvalitén! 🙂

 4. Thaison skriver:

  FYI så kör Apple Music med AAC medan Spotify kör det sämre formatet MP3.
  Därav kvalitetsskillnad trots lägre bitrate.

 5. Alex skriver:

  ”Spotify har en ljudkvalité på upp till 320 kbit/s, medan Apple kör på 256 kbit/s.”

  Blir lite äpplen och päron att jämföra för de använder olika ljudkodning. Apples 256 Kbit AAC sägs matcha Spotifys 320 Kbit Ogg enligt de tester som jag har läst. 🙂

 6. Svannte skriver:

  Min upplevelse är blandad. De två första dagarna jag testade programmet förstod jag inte upplägget. Rörigt och och o-macigt som f-n. Men när jag till slut förstod ”tänket” så uppskattar jag det betydligt mer och mer. Jag gillar skarpt att programmet anpassa sig/tipsa mig, efter vilken musik jag lyssnar/har lyssnat på.
  När det gäller egna spellistor önskade jag att det vore lättare och mindre omständigt. Drag and drop är nog ett måste i nästa version. Jag tycker också det är onödigt att all musik som man lägger till i en spellista även hamnar i mitt bibliotek. Har ingen förståelse för det eftersom det är en streamingtjänst.
  iTunes i all ära, men det är dags att strippa detta mastodontprogram. Dra ut Apple Music och skapa samtidigt en Apple Musik-webbtjänst så att det blir lättare att dela spellistor/låtar.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!