Åldersgräns för sociala medier inom EU

On 29 januari, 2016, in Nyheter, by Jonny

1416403331_full.jpeg

Idag kom beskedet att Sverige kommer följa EU:s nya dataskyddsförordning och sätta åldersgräns på sociala medier.

Redan idag måst man exempelvis vara 13 år (enligt användaravtalet) för att skapa ett konto på Facebook, vilket medför att barn ljuger om sin ålder vid registreringen. Enligt EU ska det vara en 16-årsgräns med möjlighet till att gå ner till 13-årsgräns. Och är man yngre, måste man ha målsmans tillstånd.

Man kommer tillsätta en utredning och enligt konsumentminister Per Bolund (MP) så kommer Miljöpartiet vilja se den lägsta möjliga gränsen som EU-förordningen tillåter.

Från DN

Men till DN säger Per Bolund att han och Miljöpartiet vill se den lägsta möjliga gränsen som EU-förordningen tillåter.

– Från Miljöpartiets sida vill vi att det ska vara så generösa villkor som möjligt. Vi förordar en 13-årsgräns, säger han.

– Jag kan ifrågasätta om man behöver sådana här regler över huvud taget, men nu har vi inte det valet eftersom det är en EU-förordning som ska införas på nationell nivå.

Det finns oklarheter om hur man kommer kontrollera så att lagen efterföljs och det finns även många andra frågetecken behöver rätas ut. Vad det landar på får vi veta när utredningen är klar.

Personligen tycker jag det både är bra och dåligt med en lag som sätter en åldersgräns på sociala medier. Det finns åldersgränser av en anledning och jag vill skydda mina barn så länge det går. Dock finns det många bra saker med sociala medier också.

Men hur ska man som förälder kontrollera att ens barn inte har ett konto på sociala medier?

Personligen tycker jag inte en lag ska finnas för detta, utan är barnet under 18 år, så är jag, som mina barns målsman, den som avgör vad som är bäst för dem. Nu säger jag inte att de måste vänta tills de är myndiga, men vissa barn är kanske mogna att ha ett konto vid 13, andra inte. Min stora grabb frågade om han fick skaffa Instagram förra året och då var han sju år. Det var enkelt att säga nej då, men kommer det vara lika enkelt om 4-5 år? Kanske lagen underlättar för föräldrar att säga nej?

Men hur ska man som förälder agera? Barnen har oftast bättre koll på detta än sina föräldrar och är snabba på att anamma ny teknik. Hur ska man hantera situationen när den uppstår?

Både jag och min sambo är idag ganska bra insatta p.g.a. både jobb och ett tekniskt intresse, men hur gör alla föräldrar som inte har samma förutsättningar?

Mitt tips till er föräldrar är att prata med era barn. Visa intresse, be dem förklara vad de gör på internet och låt dem lära er mer.

Vill ni ha hjälp att få koll och råd om hur man kan agera? Surfa då in på www.surfalugnt.se och ta del av alla bra råd & tips.

Du kan läsa mer om vad lagen innebär på följande sidor.

SVT Nyheter
DN
IDG

PS. Glöm inte att kolla in på surfalugnt.se

Tagged with:  

2 Responses to Åldersgräns för sociala medier inom EU

  1. Valter Isander skriver:

    Barn är väl alla under 18?

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!