Instagram_foton

Jag har skrivit tidigare om att fotografera med iPhone, men då endast om själva telefonen och inte om bra tillbehör och appar som kan användas.

Den gamla devisen ”Den bästa kameran är den man har med sig” gäller fortfarande och här kommer några tips på tillbehör och appar som kan komma till användning.

Stativ

Som stativ använder jag ett som heter Manfrotto Pixi bordstativ som jag köpte från iPhoneButiken.se. Har testat att använda tripods från andra tillverkare, där man har ett stativ som är ledat och kan fästas på olika saker som lyktstolpar, dörrar o.s.v. men jag har aldrig direkt tyckt att de passat mina ändamål. Mitt stativ från Manfrotto står stabilt och bra på alla underlag jag hittills testat och det är enkelt att ställa in stativet i vilken vinkel man vill. iPhone klämmer man fast i den medföljande hållaren, som även går att ta bort och sen kan man använda vilken kamera man vill. Fungerar även som en kort selfiepinne.

Manfrotto Pixi bordstativ

Objektiv

Kameran på iPhone är fullt tillräcklig för att ta bra bilder, men ibland vill man ha det där lilla extra. Det är där som Olloclip 4in1 kommer in och totalt förändrar kamerans möjligheter. Det finns flera olika uppsättningar, allt från macro till zoomobjektiv. Köp ett som passar era behov bäst. Jag valde det med macro, fisheye och vidvinkel. Även detta köpt via iPhoneButiken.se.

Blixt

Även blixt finns på en iPhone (från iPhone 4 och senare) och på iPhone 6s använder telefonen skärmen som blixt vid selfies. Även här kan man önska mer och då kan man köpa en extern blixt som iBlazr 2.
iBlazr 2 kan användas både som blixt, stödblixt och lampa. Köpte blixten på Apple Store, men nu finns den även i lager hos iPhoneButiken.se.

Utlösare/fjärrkontroll

Alla har någon gång använt kameran på iPhone, men för att ta steget till bättre bilder är enkelt. Man behöver inte köpa till en massa tillbehör, utan det räcker med att man använder sitt headset som utlösare. Har man en Apple Watch, kan man även använda den som fjärrutlösare. Det går alldeles utmärkt att bara luta sin telefon mot något och sen ta kort med sitt headset. På så sätt slipper man kräla på marken.

Även volymknappen på telefonen fungerar som utlösare. Ett snabbt tryck och den tar en bild, håll knappen intryckt och den tar en snabb bildserie, där man sen kan välja vilken bild man vill behålla. Det går självklart välja flera bilder. Perfekt när man ska ta kort på barnen eller husdjur, då de oftast befinner sig i överljudshastighet.

En sak man kan tänka på när man fotograferar med en telefon som endast har digital zoom. Zooma inte, utan gå om möjligt närmre det objekt ni ska fotografera. Att zooma med en telefon gör oftast bilderna gryniga och det gör sig inte bra.

Instagram

På mitt Instagram har jag lagt upp en del bilder tagna med min iPhone och med dessa tillbehör. Blixten har använts, men inga av bilderna är ännu upplagda. Kommer så småningom. 🙂

Nu vankas det solsemester på Mallorca och denna gången är det bara min iPhone med tillbehör, som får agera kamera. Systemkameran får stanna hemma denna gången. Bilder kommer på Instagram.

Kolla in och följ blombergs_foto på Instagram för fler bilder.

Appar

Det finns en uppsjö av appar för att ta bra bilder och sedan redigera dem eller lägga på filter. När det kommer till själva bildredigeringen, så testa er fram. Lek med appens inställningar, lägg till ett filter, mörka ner vissa partier, använd en annan app för vidare redigering o.s.v. Det finns inga rätt eller fel, för det är din bild och du gör vad du vill med den.

Utöver apparna Kamera och Bilder, använder jag följande appar för fotografering och redigering.

De två sista apparna är bra kamera-appar. Här kan man ställa in ISO-värden, slutartid, bländare och en massa andra inställning som man har på en vanlig kamera.

Manual Cam, ett bra stativ och headset som fjärrutlösare, sen är det bara att ge sig ut. Ställ upp telefonen på ett stativ, ha en liten bländare, lång slutartid och sen experimentera er fram. Står man på en höjd vid en väg, kan man få häftiga effekter på kvällarna. När bilarna passerat förbi, kommer ljusen att se ut som röda och vita streck.

Lycka till med fotograferandet! 🙂

Tagged with:  

Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...