iphone_airpods

Efter att ha väntat sen lanseringen av iPhone 7, kom så äntligen AirPods ut till försäljning i Apple Store.

Det var rena turen att jag fick tag i dem så tidigt som jag fick eller kanske har det med att jag besökte deras sida 10ggr om dagen för att se efter. Det hade kommit information om att de skulle släppas inom kort och när jag var inne på Apple Store (webben) hade de precis släppt dem. Kanske 10-20 min innan jag var inne. Det blev ett köp direkt och även det var tur, för snabbt steg leveranstiden till 6 veckor.

Innan och efter beställning så har jag funderat på vad jag förväntar mig och ifall AirPods kommer att nå upp till mina förväntningar. Jag läste recensioner, kollade på olika unboxing-klipp och lyssnade på andras tankar och synpunkter om AirPods.

Innan jag fick mina AirPods använde jag flera olika headset, men mest nyttjade jag mina Apples EarPods eller Urbanears Plattan ADV Wireless och då beroende på syfte.

Jag gillar EarPods för det dagliga bruket, d.v.s. när det kommer till samtal, lyssna på radio, podd eller musik. Under ca 80 % av min användning är jag på jobbet och då vill jag höra vad som händer runt omkring mig.  Det är helt ok att det ”läcker” in ljud och för min blir det lätt att jag pratar väldigt högt om jag har ett telefonsamtal med hörlurar som inte läcker in ljud från omgivningen.

Vill jag lyssna på musik eller podd utan att bli störd av ljud i min omgivning, kommer jag fortsätta använda mina Urbanears.

Första intrycket är det viktigaste i många fall och med AirPods blir man hänförd över hur snabbt de ansluts till din iPhone. Inget mer sökande efter enheter i närheten eller behöva sätta enheten i parningsläge. Öppna locket i närheten av den enhet du vill ansluta och sen är det klart! Kan knappt bli enklare än så och lika enkelt gör man när man vill ansluta dem till exempelvis sin iPad. Detta var en av anledningarna till att jag köpta AirPods, då jag ofta vill byta enhet som ljudkälla. Det går att ansluta dem till andra enheter som Mac, Apple TV, Windows, Android m.fl. Vill man använda dem till en annan enhet än iPhone och iPad, får man ansluta dem på det mer traditionella sätt och sätta enheten i parningsläge och sen söka upp dem på den enhet man vill ansluta dem till.

Passform

En del har klagat på att dem trilla ut deras öron. En del kan knappt ha dem i öronen innan de trillar ur och andra tappar dem först efter att ha skakat på huvudet o.s.v. På mig sitter de kvar utan problem, även när man ligger på golvet och dammsuger under sängen.

Är du orolig över passformen? Har du inga problem vid användning av de EarPods du får med vid köp av din iPhone, kommer du inte uppleva några problem med AirPods. Fördel AirPods är att du inte har någon sladd som fastnar och drar ur lurarna från dina öron. Passar EarPods, passar även AirPods.

Ljudkvalitén

Då de läcker in en hel del ljud från omgivningen, blir det svårt att säga något. Vill ha det till att AirPods har aningen bättre ljud än EarPods, men det kanske bara är jag som drömmer.

Inställningar

Det finns en del inställningar man göra och detta gör man genom att öppna AirPod-fodralet och går till Inställningar > Bluetooth på din iOS-enhet. Tryck på (i) bredvid AirPods i enhetslistan.

Följande inställningar kan göras.

 • Namnge dina AirPods – Tryck på nuvarande namn och ange sedan ett nytt namn och tryck på Klar.
 • Dubbeltryckning – Som standard är dina AirPods inställda på att Siri aktiveras vid dubbeltryckning. Du kan ändra detta till att spela upp/pausa din uppspelning eller stänga av den helt.
 • Automatisk öronavkänning – AirPods känner av när de sitter i dina öron och tar emot ljud från din enhet. Tar du ut en av dem, pausas uppspelningen och återupptas när den sätts tillbaka. Perfekt när man ska prata med någon. Tar man ut båda, stoppas musiken och återupptas inte när du sätter tillbaka dem. Har man inte AirPods i öronen, men är aktiva, spelas musiken upp på din enhet och överförs till AirPods när de sätts i öronen. Stänger man av automatisk öronavkänning, spelas ljudet alltid upp i AirPods och då oavsett om du har dem i öronen eller ifall de ligger på bordet.
 • Välj mikrofon – Som standard är det inställt på Automatiskt så att båda AirPods kan fungera som mikrofon. Du kan även ställa in på Alltid vänster eller Alltid höger. Den du AirPod du väljer att vara mikrofon och även om den ligger i fodralet. Har du valt Alltid vänster och den ligger i fodralet och höger AirPod i örat, kommer ingen höra dig.

7 bästa funktionerna.

 • Ansluter snabbt
 • Går att snabbt skifta mellan ljudkälla som iPhone till iPad.
 • Automatisk öronavkänning – Pausar uppspelningen när man tar ut en AirPod och återupptar uppspelningen när du sätter tillbaka den i örat.
 • Pausar musiken för att exempelvis spela upp en timer från min Apple Watch.
 • Enkelt att använda Siri
 • Laddar snabbt i fodralet
 • Helt trådlösa

Övrigt

Är hittills väldigt nöjd med mitt köp. Det var dyrt, men jag använder dem dagligen och gillar hela konceptet. Det är lite svårt att vänja sig med att det inte sitter någon sladd och det gör att det känns som något saknas. Ser nog även lite fånigt ut, men i detta fallet går funktion före design.

Något stör mig är att jag är livrädd för att tappa dem. Har jag dem i öronen, pausas musiken ifall en trillar ur örat. Har jag dem i fickan, kommer jag inte märka något. Idag på morgonen hittade jag dem först inte och sprang runt som en höna som letade efter mat. Hittade dem, men jag blev allt lite nervös. Snabbt googlat under dagen och jag hittade en app (mer info kommer om appen) som hjälper en att hitta en förlorad AirPod. Det fungerar mycket bra ifall du precis tappat en eller bara förlagt dem i hemmet eller på jobbet. Tyvärr begränsas appen av räckvidden på Bluetooth. Kanske något för Apple att lösa i framtiden och låta oss hitta dem med hjälp av Hitta min iPhone.

Om du behöver service på dina AirPods eller laddningsstationen tillkommer ingen avgift ifall den täcks av garantin. Garantin täcker ett defekt batteri, men inte slitage från normal användning. Nedan har ni Apple pris för batteriservice under och utanför garantin (om det inte täcks av garantin). En borttappad AirPod eller laddningsstation kostar 749 Kr.

airpods_pris_tappad

Teknisk information

Vikt

 • AirPods (vardera): 4 g
 • Laddningsfodral: 38 g

Mått

 • AirPods (vardera): 16,5 × 18,0 × 40,5 mm
 • Laddningsfodral: 44,3 × 21,3 × 53,5 mm

Anslutningar

 • AirPods: Bluetooth.
 • Laddningsfodral: Lightning-kontakt.

AirPods-sensorer (vardera):

 • Två strålformande mikrofoner.
 • Två optiska sensorer.
 • Rörelseaccelerometer.
 • Röstaccelerometer.

Ström och batteri

 • AirPods med laddningsfodral: över 24 timmars lyssning, upp till 11 timmars samtalstid.
 • AirPods (en laddning): upp till 5 timmars lyssning, upp till 2 timmars samtalstid.
 • 15 minuter i fodralet motsvarar 3 timmars lyssning eller över en timmes samtalstid.

Systemkrav

 • iPhone-, iPad- och iPod touch-modeller med iOS 10 eller senare.
 • Apple Watch-modeller med watchOS 3 eller senare.
 • Mac-modeller med macOS Sierra eller senare.

Det går även att ansluta AirPods till andra enheter med stöd för Bluetooth, men då får man köra det mer traditionella sättet och köra det manuellt. Utöver ovan enheter, har jag testat till min Apple TV 4 och det fungerar alldeles utmärkt.

Bra länkar till Apple supportsidor

Tagged with:  

Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...