Tips & Trix

Styra samtal med headset.

Om du redan är uppkopplad i ett samtal och ett annat samtal kommer in.

-Klicka en gång för att byta till det nya samtalet.

-Klicka igen för att växla mellan de båda samtalen.

-Tryck och håll i 2 sekunder – därefter släpp knappen för att koppla upp det nya samtalet och avsluta det föregående.


 

Avvisa samtal

 1. För att avvisa ett inkommande samtal trycker du två snabba tryckningar på vilo/väckningsknappen. Då skickas den som ringer direkt till röstbrevlådan eller får en upptagetton om du inte använder en röstbrevlåda.
 2. Om du använder iPhone-hörlurarna som headset finns det ett trick till. Håll inne mikrofonknappen i ungefär 2 sekunder så hör du två pip som anger att samtalet är avvisat

 

Tysta ringsignalen

För att tysta ringsignalen, men samtidigt låta telefonen fortsätta ringa, kan man trycka en gång på vilo/väckningsknappen överst på telefonen eller någon av volymknapparna på vänster sida.

Du kan fortfarande svara på samtalet så länge det fortfarande ringer, ända tills samtalet kopplas vidare till din röstbrevlåda.


 

Hur man markerar ett mail som oläst!

Någonsin undrat hur man markerar ett mail som oläst på din iPhone, iPod touch, eller iPad?

* Klicka på det mail som du vill markera som oläst.
* Titta till höger i Ämnesraden där det står ”Markera som oläst” och peka på den.
* Om du inte ser ”Markera som oläst”, gå upp till raden Från och leta efter liten text som lyder ”Detaljer”. Peka på den.
* Gå nu tillbaka till Ämnesraden och tryck på ”Markera som oläst”.
* Klart!

Om du döljer information får du se kontaktens bild i ämnesraden. Om du visar detaljer, förlorar du kontaktens bild men får ”Markera som oläst” och CC fälten istället.


 

Hur man snabbt kommer till toppen av en sida.

I Safari, Mail, Kontakter och många andra program kan du trycka på statusraden, för att snabbt komma till toppen av sida.


 

Hur man rensar ordlistan på iPhone

Frustrerad över att iPhonens  automatiska ordlista har ”lärt sig” fel ord och nyfiken på hur du återställer detta?

Apple ger dig inte många valmöjligheter när det gäller att redigera ordlistan, när den korrigerar ett ord så att det blir felstavat.

Tills Apple ger oss möjlighet att individuellt redigera ord i tangentbordets ordbok, är det enda alternativet att återställa det. Inte idealiskt, men det går åtgärda eventuella felaktiga uppgifter, som telefon kan ha lärt sig. Som en liten notering kan du också göra detta på iPad och iPod Touch också.

* Gå till Inställningar, Allmänt, Återställ
* Tryck på Återställ Tangentbordsordbok.
* Ditt tangentbords ordlista återställs nu till fabriksinställningarna.


 

Hur man ändra ikonerna längst ned i iPod appen, för att snabbt komma åt sina favoriter!

 1. Öppna iPod och klicka på Mer.
 2. Välj Ändra i det övre högra hörnet för att öppna Konfigurera och se olika ikoner.
 3. Dra de du vill till det svarta fältet längst ner på sidan.
 4. Tryck på Klar och du återvänder till Mer, där dina ikoner har ändrats.

Du kan även göra detta i YouTube-app om du använder den mycket!


 

Hur man använder Röststyrning.

Du kan styra din iPhone genom att hålla inne mittenknappen på ditt headset i ca 2-3s och en signal indikerar när du ska säga ett kommando, eller så håller du in hemknappen och väntar på signalen eller att skärmen Röststyrning visas.

 

När man startat Röststyrning så ser man på skärmen vilka kommandon man kan ge telefonen och på så sätt få tips om vad man kan säga. Nedan ser ni en lista över vilka kommandon man kan ge.

Ring kommandon: Här kan man behöva säga ”Ring Anna Andersson Mobil”

 • Ring [telefonnummer]
 • Ring [kontaktens namn]

Spela Musik:

 • Spela!
 • Spela Musik!
 • Spela [artist]!
 • Spela [album]!
 • Spela [spellista]!
 • Nästa!
 • Föregående!
 • Vad heter låten?
 • Pausa!
 • Spela fler låtar som denna! (detta skapar en spellista)
 • Blanda/Shuffle!
 • Vad spelas?

Övriga:

 • FaceTime/Videosamtal!
 • Vad är klockan?
 • Stopp/Avbryt (avslutar röststyrning)
 • Hjälp!

Detta är bara en del av de kommandon som man kan ge till telefonen. Exempelvis kan man säga ”Vilken låt är detta”” istället för ”Vad heter låten?”, så testa er gärna fram.


 

16 Responses to Tips & Trix

 1. Stina skriver:

  Hej hej!
  Har fått mig ett delikat problem 🙁
  Av någon anledning kunde jag inte komma in i min iphone 5 och efter ett x antal försök låste sig mobilen. Så jag gjorde en återställning och sen till min stora förvåning fanns INGA säkerhetskopior att hitta, varken i icloud eller itunes. Vilket innebär att ca 4000 bilder och 200 videos (större delen av min son det senaste 2 åren) är puts väck.Provat flera gratis program som ska kunna återställa men verkar inte hittat rätt.
  Vad gör jag? finns det något program för detta? eller måste man lägga ut flera tusen till ett företag som kan göra det?

 2. Johan skriver:

  Halloj!
  Jag har Apple-produkter både privat och i jobbet, samt då också två olika Apple-ID på dessa enheter. Jag tänkte vara smart och säkerhetskopiera mina arbetsprodukter med min Mac här hemma. Macen använder jag mitt privata Apple-ID på.
  Sagt och gjort, allt gick bra.
  Men nu uppstår ett problem som jag inte fattar vart man fixar till igen.

  När farsan ringer FaceTime på mitt privata Apple-ID så ringer det upp mina arbetsprodukter lika så! Har kollat igenom inställningar för både FaceTime och iMessage på samtliga produkter men min arbets-Apple-ID finns inte nånstans i mina privata och inte vice versa. Inte heller telefonnummer från de två olika abbonemangen finns blandat mellan privat och arbetsprodukter… :-/

  Finns det något förslag på att komma runt detta så uppskattas det mycket! 🙂

  Tack på förhand!

  //Johan

  • Jonny skriver:

   Hej Johan.

   Kolla under Inställningar-Telefon på din iPhone. Där finns alternativet ”Samtal på andra enheter”. Där kan man vilja om det ska ringa på ens andra enheter ifall det kommer ett inkommande samtal.

   Kolla även under Inställningar-FaceTime om ditt andra mobilnummer och/eller Apple-ID finns förbockat.
   Det är på dessa ställen som man kan välja vart och hur det ska ringa i ens enheter.

   Med vänlig hälsning,
   Jonny

 3. Lars skriver:

  Jag har varit lat med uppdateringar på min iPad air och iPhone 5 . Jag försöker uppdatera ios 7.1.2 till senaste ios 9…. vad det nu är . Nu när jag uppdaterar så sitter jag fast i 7.1.2 hur jag än nollställer och rensar appar
  några förslag ?

 4. minavere skriver:

  hejsan. försökte uppdatera min iphone 6 till 8 versionen och skulle återställa den sedan men den vägrar återställa sig, har provat alla möjliga tips och trix men funkar ej….. itunes logon har dykt upp i skärmen…. kan man göra nånting åt det eller är det bara att kasta skiten?

 5. Robban skriver:

  Tjena!
  Hoppas du kan hjälpa mig.
  Jag har en iPhone 5 som jag har haft i ganska snart 2 år. På senare tid så går det endast 2 signaler när någon ringer till mig sen blir det som att jag har nekat samtalet fast jag inte ens rör mobilen/märker av olika anledningar att någon ringer till mig. Har du eller någon annan en aning om varför och om det går att lösa eller om jag helt enkelt får stå ut tills nästa iPhone släpps eller om jag köper en iPhone 6 istället? Batteriet är också sopslut samt att jag har bytt hela framskärmen en gång för ca 1-2 månader sedan. Dock så uppstod inte ringsignals-problemet i samband med skärmbytet utan detta började innan skärmbytet skedde.

  Håller alla tummar 🙂

  Take care now, bye bye then!

  • Jonny skriver:

   Hej Robban. Det låter verkligen som om det är dags för en ny lur snart.
   Blir dock lite nyfiken på dessa två signalerna som går fram. Hur upplever den uppringande parten det ifall du inte hinner svara? Får de upptagetton eller kopplas de till din röstbrevlåda? Har du testat ifall det fungerar bättre med en annan terminal? Genom att göra ett korstest. Fungerar det med en annan terminal, så ligger problemet i din nuvarande. Upplever du fortfarande ”problem” med en annan terminal, så är det hos din operatör. Det finns en möjlighet att ställa in hur många sekunder det ska ringa innan samtalen går vidare till din röstbrevlåda. Kanske är den för snålt ställd.

   Återkom gärna med resultatet!

   Med vänlig hälsning,
   Jonny

   • Robban skriver:

    Den som ringer till mig kommer till röstbrevlådan, jag har aldrig ändrat sekunderna heller då det har ju gått att ringa länge till mig 🙂
    När du säger terminal, menar du annan mobil eller hemtelefon tex? För jag har provat med både och 🙂

    • Jonny skriver:

     Kommer de till röstbrevlådan, så misstänker jag starkt att detta beror på antalet sekunder det ska ringa innan samtalet ska gå vidare till röstbrevlådan. Med annan terminal så menar jag en annan iPhone eller liknande som stödjer ditt simkort och operatör. Ett tips kan vara att ringa till din operatör och se vilken inställning som är aktiv till röstbrevlådan. Om den är ställd på 20-30s, så ligger nog problemet i din iPhone.

     Med vänlig hälsning,
     Jonny

     • Robban skriver:

      Haha det var sekunderna som var inställda på 10 sekunder, tack för hjälpen! Jag som trodde jag var duktig på det här med mobiler, tji fick jag 🙂

      Ha en bra helg!

 6. Tony skriver:

  Hej!
  Jag har köpt en iPhone av en kompis, dock så glömde han att ta bort den på hitta min iphone på sitt Apple id.
  Så nu när jag har återställt den så säger det att den är kopplad till hans konto och jag får inte igång telefonen och han har glömt både appleid och mailens lösenord :/ måste väl kunna finnas något man kan göra eller är det helt kört?

 7. Cornelia skriver:

  Hej, en snabb fråga. Efter en säkerhetskopiering nu vid uppdatering så står där ett annat apple-id än tidigare. Vid säkerhetskopieringen togs tidigare kopior bort från itunes och i app-store står det korrekta apple-id.
  Vi har testat det mesta och min fråga är nu om vi behöver göra en ny återställning?

  Tacksam för svar!

 8. Jimpa skriver:

  Tjena grabben!

  Jag har uppgraderat till ios 8.0.2 och har en 5s. Efter uppgraderingen så kan inte jag koppla ett samtal vidare. Innan så hade jag skapat en kontakt med *#4# men nu fungerar inte detta längre!

  Något tips eller om det finns en app som jag inte hittat.

  //Jimpa

  • Jonny skriver:

   Tjena Jimmie. Hoppas allt är bra! 🙂 Stöd för att överflytta samtal togs bord med senaste uppdateringen till iOS 8.0.2, men ryktas komma tillbaka med iOS 8.1. Varför man tog bort stödet för ”överflyttning” är höjt i dunkel, men förhoppningsvis kommer den tillbaka. Tillsvidare fungerar det bara ifall man har One 2.0 och använder appen för Telenor One. Då sker överflyttningen direkt på plattformen istället för i växlarna.

Lämna ett svar

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...