Den har den senaste tiden varit en del diskussioner  på SR P4 och lokaltidningar gällande mobiltäckningen i Sverige och nu har PTS (Post och Telestyrelsen) gjort stickprovsmätningar på ett antal platser och sammanställt detta.

Nu är det bara stickprov som man utfört, men nog ger det en fingervisning om att allt står inte rätt till med täckningen i Sverige…eller är det våra krav som är alldeles för höga!?

Personligen tycker jag att vi är väldigt bortskämda i Sverige och förväntar oss att kunna sitta på utedasset vid sommarstugan och surfa med 4G. Fast är det något som vi som konsumenter kan kräva?

Själv bor jag på Öland och här visar täckningskartorna att jag på min adress kan förvänta mig god signalstyrka på 4G, men mina mätningar visar annat. Har ca 2,2 Km till närmsta site och avståndet och belastning på siten gör att jag inte kommer upp i högre hastigheter än ca 4-5 Mbit/s, men min upplevelse är trots all bra och detta p.g.a. en låg svarstid.

Ansluter jag på 3G så har jag en site ca 800 m från mig, men där pendlar kvalitén, men det beror mest på att den står mellan min bostad och en camping. Regniga sommardagar är det ingen idé att ens fundera på att göra något på internet, för då sitter en hel camping och försöker leta aktiviteter i närområdet. 🙂 Detta är på mitt mobila bredband och mobilsurf, för när det kommer till tal så upplever jag väldigt sällan problem och samtalskvalitén är god. Visst märker jag skillnad mellan olika tillverkare, men fortfarande fungerar tal väldigt bra.

Om man sen tittar på mobilerna som säljs idag, så är det ingen hemlighet att smartphones har sämre mottagning än ”andra” mobiler. Detta är inget jag märker av direkt, men jag bor och rör mig i områden med bra täckning. I bilen har jag en hållare för telefonen och det gör att jag gjort vad jag kan för att optimera mottagningen och därför upplever jag sällan problem.

Har vi som konsumenter inga skyldigheter? Vi kräver täckning överallt och tycker operatörerna ska bygga ut sina nät. Vem ska i så fall betala för denna utbyggnad? Jag ser gärna att man utökar kapaciteten på siterna i mitt område för att tillgodose efterfrågan på sommaren, men vem ska stå för kostnaden när man resten av året står med överkapacitet?

Oavsett så kan man alltid kräva att operatörernas täckningskartor är uppdaterade och räknar med smartphones. Det är ju trots allt flest smartphones som säljs idag.

PTS Rapport om stickprovsmätningar av mobiltäckning (N2013/2537/ITP)

Vad tycker du om täckningen hos din operatör?

Tagged with:  

One Response to PTS har gjort stickprovsmätningar av mobiltäckningen

  1. Daniel W skriver:

    Oj! En bra artikel!

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...