Hur man bäst skyddar sitt Apple-ID

On 3 februari, 2011, in Apple, Dagens Tips, by Jonny

Det är fortfarande otroligt många som använder enkla sifferkombinationer, efternamn eller personnr för att logga in på sina tjänster.

Detta är något man starkt avråder, då dessa är lätta att knäcka och tyvärr används även samma lösenord på flera ställen.

Att i iTunes använda ett för enkelt lösenord kan får stora konsekvenser, då man oftast har sitt kreditkort/betalkort kopplat till sitt konto. Någon obehörig kan snabbt handla appar med ditt kort, men den som kan dina kontouppgifter kan även enkelt handla prylar på Apple Store.

Så här skriver Apple i sin artikel HT4156, om hur man bäst skyddar sitt konto:

iTunes Store och Mac App Store använder SSL-kryptering (Secure Sockets Layer) för alla funktioner som kräver att du anger personlig information. Genom detta skyddas din personliga information och betalningsinformation då den överförs via Internet. Följande metoder kan hjälpa dig att än mer minimera säkerhetsriskerna för ditt Apple-ID (som du använder för att logga in i iTunes Store och Mac App Store).

Bästa metoder

 • Du bör alltid logga ut efter att du har gjort inköp i iTunes Store och Mac App Store.
 • Undvik att använda samma lösenord för flera onlinekonton.
 • Undvik att använda lösenord som du har använt tidigare.
 • Lösenordet för ett Apple-ID bör vara någonting som endast du har vetskap om och du bör inte dela det med någon annan, inte ens familjemedlemmar.
 • Välj en hemlig fråga och ett hemligt svar, som endast du vet svaret på, och som ingen annan enkelt kan gissa sig till.
 • Genom att ofta ändra ditt lösenord kan du minska risken för att någon annan ska kunna använda ditt Apple-ID och göra inköp utan din vetskap. Du kan ändra ditt lösenord och hantera ditt Apple-ID på appleid.apple.com.

Om du misstänker att någon känner till ditt användarnamn och lösenord, så ska du ändra lösenordet. Dessutom är det möjligt att någon som har tillgång till din e-post kan ha tillgång till ditt Apple-ID. Se till att lösenordet till din e-post inte är detsamma som till ditt Apple-ID.

Här följer lösenordskraven om du tänker ändra ditt lösenord för Apple-ID:

 1. Det nya lösenordet måste ha minst åtta tecken.
 2. Det nya lösenordet måste innehålla minst en siffra.
 3. Det nya lösenordet måste innehålla minst en gemen (liten bokstav).
 4. Det nya lösenordet måste innehålla minst en versal (stor bokstav).
 5. Det nya lösenordet får inte innehålla tre likadana tecken i följd.
 6. Det nya lösenordet får inte vara använt under det senaste året.
 7. Det nya lösenordet får inte vara samma som kontonamnet.

Apple rekommenderar att du följer dessa regler för alla tjänster som kräver säkra lösenord.

PTS sida kan man få tips om hur man skapar en starkt lösenord. Genom att skriva en mening och plockar ut bokstäver och siffror från den, så kan man enkelt skapa ett lösenord som både är säkert och lätt att komma ihåg.

Har man svårt att själv välja ett starkt lösenord, kan man alltid ta hjälp av en lösenordsgenerator. Dessa finns det gott om på nätet och man hittar snabbt många bra genom att googla. Vill ni har en bra utan att behöva googla, så kan ni gå till https://sv.vpnmentor.com/tools/secure-password-generator

Tagged with:  

Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...