Apple höll sin årliga utvecklarkonferens WWDC i måndags och det var många trevliga nyheter som presenterades för bl.a. iOS och wachOS.

Här kommer några av nyheterna som presenterades och jag är inte först ut med nyheten, men det beror på VAB med minstingen. Sedan i måndags svämmar internet över av alla nyheter som presenterades, men även sådan som inte nämndes. 

Jag har precis lagt in iOS 12 beta 1 i både min iPhone X och iPad Pro, vilket gjordes med en viss nervositet. Vad kommer fungera och vad kommer sluta fungera? Första betan är oftast väldigt buggig och jag har stött på några mindre men inga kritiska. Värst är nog att Verisure-appen slutade fungera, men tröstar mig med att Handelsbanken och Swish fungerar.

Med iOS 12 på iPad märks stora förändringar gällande gester och hur man hanterar kontrollcenter, då Apple gjort att man använder samma gester som på iPhone X. Det är hur man stänger öppna flikar, skifta appar och kontrollcenter. Kontrollcenter ligger nu uppe till höger som på iPhone X. Dessa ändringar i iOS 12 för iPad Pro förmodligen kommer i en modell utan hemknapp och Touch ID. Det blir nog snart en iPad med skärm kant-till-kant och med Face ID. 

Det presenterades massor av trevliga nyheter och här kommer några av mina favoriter.

En snabbare iPhone eller iPad är inget man någonsin kommer tacka nej till och med iOS 12 kommer det bli just snabbare, vilket jag tycker mig märka redan i beta 1 av iOS 12.

Face ID – Apple har infört möjligheten att lägga till ett ”Alternativt utseende” till Face ID i iOS 12.

Förutom att Face ID kontinuerligt lär sig hur du ser ut kommer Face ID känna igen ett alternativt utseende. Det är troligt att den här funktionen är avsedd att användas av en enda användare. Det kan användas för att få Face ID att känna igen en andra person. Perfekt om man är två som behöver kunna låsa upp en iPhone och än bättre ifall Face ID kommer till iPad.

FaceTime – Här kommer man nu kunna göra gruppsamtal med upp till 32 deltagare, vilket tilltalar flera olika användargrupper. När man har ett gruppsamtal, blir det fönstret automatiskt större. Du kommer kunna starta ett gruppsamtal direkt från t.ex. en gruppchatt i Meddelanden. 

Skärmtid – Detta är helt klart en av mina favoriter i iOS 12. Vi har oftast inga större problem med att ungarna sitter för mycket vid en skärm, men nu kommer man kunna sätta gränser som är enklare att följa. 

Nu är det inte bara för barnen, utan även ett sätt att kontrollera din egna skärmtid. Nu kan du sätta gränser för dig själv, men även få en rapport om hur mycket tid du lägger i varje app, hur många gånger per dag som du lyfter upp och tittar på din iOS-enhet. Det kan blir en skrämmande upplevelse. 

Tycker du att du lägger för mycket tid på sociala medier som Instagram, kan du nu sätta en tidsbegränsning. När du närmar dig tidsgränsen, kommer det en varning om t.ex. 5 min kvar, för att när tiden är slut, blockera tillgången. På barnens iOS-enhet kommer det en varning om Screen Time är inställd och även du som förälder får en notis via Familjedelning och kan då välja att förlänga deras tid. Ta enkelt kontroll över ditt eller barnens tid.

 

Siri Genvägar – Siri kan nu intelligent koppla dina dagliga rutiner med tredjepartsappar för att föreslå praktiska genvägar direkt när du behöver dem. Det påminner mycket om IFTTT (if this, then that) Om vissa kriterier uppfylls, ska det hända olika saker och det kan vara att du meddelar Siri att du ska köra hem. Då kan den öppna upp kartor, spela en särskild spellista och skicka ett SMS till sambon om att du nu lämnar jobbet. Det finns olika färdiga widgets du kan ladda hem och anpassa för dina behov.

Nya och förbättrade appar.

  • News – nu även till iPad. 
  • Aktie . Ny design och med ekonominyheter från News. Kommer även till iPad med iOS 12.
  • Röstinspelning – Ny design och även denna kommer till iPad med iOS 12 och sen får appen även stöd för iCloud-synkning.
  • iBooks – Ny design och nytt namn. Byter namn till Apple Books.

CarPlay – Nu får man stöd för tredjepartsappar för navigation. Äntligen kan man använda Waze eller Google Maps för att navigera sig fram och Waze kommer äntligen få en plats på den stora skärmen.

Stör ej – Om man aktiverar Läggdags under Klockan (appen) visas inga notifieringar och du slipper mötas av en full skärm när du vaknar mitt i natten och bara vill titta på klockan. På morgonen väljer du själv när det är dags att möta världen. 

Du kan även välja Stör ej under Kontrollcenter när de passar dig. Du kan ställa in Stör ej i en timme, till kvällen, tills att du lämnar en plats eller under ett möte som finns i din kalender. När tiden är slut, kommer det återigen ringa och plinga i din telefon.

Meddelanden – Fler Animoji kommer med iOS 12, men även Memoji där du skapar en egen avatar som ska likna dig själv. 

Stöd för iOS 12

Många fler av nyheterna kan ni läsa mer om på www.apple.com/ios/ios-12-preview/

Nu ska jag fortsätta utforska iOS 12 och hoppas på en stabil fortsättning på kommande versioner av iOS 12.

Tagged with:  

Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...