Idag släpper Telenor eSIM för iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPad Pro (2018), iPad Mini (2019), men även till er som har en Samsung Galaxy Watch eller Samsung Galaxy Fold (när den kommer).

Även andra enheter med stöd för eSIM kommer kunna hämta eSIM, men det är inget som Telenor har testat och kan garantera stöd för. 

Telenor kör en helt digital resa för dig som beställer eSIM till din enhet och det blir en QR-kod som du kommer att skanna på den enhet som du vill ha ett eSIM till eller har din Samsung Galaxy Watch kopplad till. 

Beställning av eSIM sker via Mitt Telenor web/app och i nuläget är det endast för privat-abonnemang, då företag kommer vid ett senare tillfälle. Det gäller även endast befintliga kunder, så går du och köper ett nytt abonnemang, får du som tidigare ett vanligt simkort av plast, men kan sen beställa ett eSIM via Mitt Telenor.

För att kunna beställa eSIM behöver du ha ett abonnemang hos Telenor, deras app Mitt Telenor och BankID, men du behöver vara ägare av abonnemanget. Vill en användare i familjen beställa ett eSIM, är det ägaren (betalningsansvarig) som beställer och verifierar med sitt BankID. Nästa steg är att skapa en QR-kod.

När koden är skapad och visas på skärmen, kan man antingen skanna den direkt eller skicka den vidare till en annan enhet via iMessage, MMS eller e-post, då det kan vara aningen problematiskt att skanna den om det är just den enheten som ska ha ett eSIM. När väl QR-koden är skannad på önskad enhet, kommer profilen för eSIM hämtas och aktiveras. När en QR-kod väl är skannad en gång, är den förbrukad. Gjorde ni fel, eller att något annat problem uppstår, får man skapa en ny via Mitt Telenor. Har man ingen möjlighet att skanna koden för att kameran är trasig, kan man alltid lägga in informationen manuellt i telefonen eller klockan. 

Vad är då fördelarna med eSIM i sin telefon?

För en ”vanlig” användare så finns det inga direkta fördelar i dagsläget. Har du en iPhone så frigör du simkortshållaren för att kunna använda till ett annat abonnemang och har du Telenor privat och ett företagsabonnemang från Telenor eller annan operatör, kan du slå ihop dessa till att endast behöva bära med dig en telefon. För vanliga användare så finns inga fördelar. Du får ett eSIM…that’s it! 

Låt säga att du har ett eSIM och behöver lämna in din telefon på service och får en lånetelefon utan stöd för eSIM. Då behöver du kontakta din operatör för att byta simkort och då skickas det till din adress, eller får du ett i butiken. Kan du inte byta, bör du spärra ditt simkort innan telefonen skickas vidare. Förmodligen kommer telefonen tillbaka som fabriksåterställd och då behöver du åter hämta BankID till telefon och Mitt Telenor. Detsamma gäller om du ofta byter telefon och då är det inte smidigt med att köra eSIM.

De stora vinnarna är de som behöver gå runt med två telefoner. Även de som ofta åker utomlands under längre perioder, då man kan ha ett eSIM från sin operatör i Sverige och sen köper ett fysiskt simkort från en operatör i utlandet. Det är lättare att köpa ett kontantkort utomlands än att behöva strula med eSIM och ta reda på vilka operatörer som har eSIM i det land man besöker. Andra vinnare är IoT (Internet of Things) där det kan handla om små prylar som inte kan ha plats för ett fysiskt simkort, robotgräsklippare, värmepump, elmätare, övervakningskameror m.fl.

Läs mer om eSIM på telefonen på www.telenor.se

Läs mer om Mobiluppkoppling klocka för Apple Watch och Samsung Galaxy Watch

Läs mer om eSIM på Apple – https://support.apple.com/sv-se/HT209044

Edit: Från den 11 juni 2019 kommer du som företagskund kunna byta från vanligt simkort till eSIM i mobiltelefoner som stödjer eSIM.

Tagged with:  

Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...