Tidigare postade jag ett inlägg på Facebook om att jag helt fastnat i det här med smarta hem och sista tiden har det verkligen tagit fart, men det är en lång bit kvar innan jag är helt nöjd.

Allt började egentligen runt 2012, när jag ville kunna fjärrstyra min motorvärmare från mobilen och lägga in scheman om när och hur länge den ska värma motor och kupé. Det blev en telldus och jag gick från att bara styra motorvärmaren till att lägga till vissa lampor. Där tog det sen stopp ett tag och det var först när Apple släppte HomeKit som suget efter mer kom.

Jag ville mer och då även kunna styra taklamporna på ett smidigt sätt och det var här som jag kom till mitt första vägskäl. Skulle jag fortsätta med Telldus och byta ut kontakterna i väggen eller skulle jag gå över till Philips Hue och HomeKit. Ett köp av Philips Hue startpaket med 3 lampor gjordes och sen var jag ordentligt fast i träsket. Telldus åkte ut med buller och bång, samt fler lampor köptes in. Det går ett tag och många lampor blir det, men med automatisering i HomeKit så sköter sig det mesta själv och man slipper hålla på med mobilen. 

Det blev en rörelsesensor i korridoren uppe som tänder ljuset till 10% på natten och släcks efter 7 min. Perfekt när barnen vill upp på toa mitt i natten eller ska in till vårt sovrum. Tvättstugan fick också en rörelsesensor, då man ofta bär något in/ut från det rummet. Lampor tänds innan solnedgång, släcks vid en förvald tidpunkt, men går även att sköta manuellt via mobilen eller via någon gömd knapp. Familjen var nöjd och jag var lite nöjd, men deras ”nöjdhet” skulle förändras med ett strömavbrott… När strömmen kom tillbaka på natten så tändes ALLA Philips Hue till 100% och närmsta kärnkraftverk gick ner på teknisk knockout. Sen en tid tillbaka, har Philips Hue släppt en uppdatering och löst detta problemet. 😀

Nu var jag nöjd…eller inte, för nu kunde jag inte längre styra motorvärmaren. Det fanns ingen plugg för utomhusbruk (IP-klassad) och jakten började. Snabbt insåg jag att tillbehör med stöd för HomeKit inte är så stort och tillbehören som finns är dyra, även om det blivit bättre med åren.

Jakten drog igång över forum och andra mindre nogräknade sidor för att komma fram till att Osram har en smartplug för utomhusbruk och stöd för samma protokoll som Philips Hue (Zigbee). Man kan helt enkelt lägga in den Philips Hue bryggan och styra den. Det fungerade och motorvärmaren gick återigen att styra…men inte i Apples Hem-app. Den finns endast att styra via appen för Philips Hue och vem vill ha flera appar för att styra hemmet? Klurade lite och kom på att den behöver inte in i Hem-appen, utan jag använder istället IFTTT (If This Then That) och schemalägger den.

När man ändå är inne på IFTTT, tänkte jag att min väderstation från Netatmo, som saknar stöd för HomeKit, men har stöd för IFTTT kunde få styra några lampor. Jag skapade ett flöde som satte olika färger på en lampa utefter vilken temperatur det är ute. Isblå färg betyder långkalsonger på! Det fick bli en RGB E14-lampa från Philips Hue, monterad i en ”molnlampa” från IKEA. Då Netatmo inomhusmodul även mäter luftkvalitet, satte jag ett flöde i IFTTT att om CO2 överstiger ett visst värde i sonens rum (sitter ofta och spelar med stängd dörr och fönster), ska lampan tändas och sättas till röd. Då vet han att han behöver vädra och när den återigen är tillbaka till normala värden, sätts lampan till grön. Nu slipper man skippa efter luft, när man går in i hans rum.

Nu var det lugnt igen… belysningen sköter sig själv, motorvärmaren fungerar som tänkt och min väderstation får lira med IFTTT och Philips Hue. Men det saknas något!

Jag vill ju veta om en dörr eller ett fönster öppnas, stängs eller om det läcker vatten under diskbänken. Kunna koppla min väderstation till att sköta min 12 år gamla motordrivna markis (kändes som mission impossible), men även att kunna göra fler flöden och automatiseringar. Ett smart hem är ett hem där det mesta sköter sig självt. Här började det dyra bli ännu dyrare och hittills har jag försökt köpa lampor och tillbehör när det varit kampanj. Det blir väldigt dyrt ifall man ska köpa allt på kort tid, då en dörr/fönstersensor kostar runt 500-600 Kr/st, men jag vill ju fortsätta använda HomeKit och inte ha 15 olika appar för att styra hemmet och det var då jag upptäckte Homey. 

Homey är en Smart hem-hub som stödjer flera olika protokoll och man installerar appar i Homey för olika tillverkare, lägger till tillbehören och kan på så sätt få allt att prata med varandra (trots olika protokoll och tillverkare). Det bästa är att jag får in nästan allt i HomeKit, trots att produkten i sig inte stödjer HomeKit. Både jag och familjen är vana att använda Apples app Hem för att hantera belysning och övervakning, så varför byta. Homey har en egen app och den har de installerad på sina telefoner, men används inte. Den är mer för att känna av vem som är hemma och köra vissa flöden utifrån det. Själv använder jag den för att lägga till tillbehör och skapa flöden.

Med Homey hamnar man på en helt annan prisbild för inköp av sensorer. Jag har försökt hålla mig till så få tillverkare som möjligt och de flesta av mina sensorer för fönster, dörrar, temp/fukt och annat kommer från Aqara. Om t.ex. en fönster- och dörrsensor med stöd för HomeKit, kostar mellan 390kr – 549kr beroende på tillverkare, kostar samma sensor från Aqara 199Kr. Ska man ha ett gäng sensorer av olika slag, sparar man in kostnaden för en Homey ganska snabbt. 

Ett alternativ om man inte vill gå all in med en Homey är att köpa en Aqara Gateway. Den fungerar då som HUB till alla dina tillbehör och har även stöd för HomeKit. Utöver det, kan den även användas som hemlarm. Aktiverar man Security på den och en sensor löser ut, tjuter den. Har ännu inte testat hur högt den låter, men kanske skrämmer den någon. Perfekt för alla hem, men ser potentialen för att ha koll på sitt fritidshus. Det kan vara allt från inbrottslarm till att få notiser om man glömt stänga en dörr eller om det blivit en vattenläcka i huset. På Öland finns det många fritidshus och varje vår kommer folk över bron och upptäcker att det varit en vattenläcka eller ett inbrott. Genom att kunna styra lamporna, kan man får det till att någon är där och förhindrar ett inbrott. Lägg sen till en läckagedetektor och en temperatursensor, så kan man slippa otäcka överraskningar som vattenskador och sönderfrusna vattenledningar. 

Det man ska tänka på ifall man kör HomeKit är att man behöver en enhet som gör det möjligt att styra allt när man inte är på plats. En Apple TV, iPad eller HomePod fungera då som HUB för själva HomeKit och behöver finnas på samma nätverk som dina andra tillbehör. Kör man Homey, behöver man bara den, en internetuppkoppling och deras app för att kunna styra allt. Men om man lagt över alla tillbehör till HomeKit, måste man ha en Apple TV, iPad eller HomePod för att kunna styra det via Hem-appen, men det går alltid komma åt allt som finns i Homey via deras app. Självklart finns Homey-appen till både iOS och Android, ifall inte alla i familjen kör en iOS-enhet.

Nu till något annat som man behöver i ett hem som ska vara någorlunda smart och det är en röstassistent. Här finns det lite att välja på och som Apple användare skulle jag vilja ha en HomePod, men den säljs fortfarande inte officiellt i Sverige (finns dock att köpa på flera ställen). Nu tycker jag att Siri hamnat aningen efter alla andra, men trots det är hon bra på mycket. Sen finns det Alexa och Google Assistant och det är den sistnämnda som har kommit in i vårt hem och får dela på jobbet med Siri.

Min personliga åsikt är att Siri är bäst på att utföra saker som att tända/släcka i ett visst rum eller en viss lampa, medan Google är aningen smartare till att svara på frågor och följdfrågor. Det fungerar att be Google Assistant att släcka lampor, men det betyder inte att rätt lampor alltid släcks. 

Jag: -Hej Google! Släck lamporna i Hallen!
GA: -2 lampor släcks på kontoret!
Jag: Hej Google! Släck huset.
GA: 48 lampor släcks!

Satans förrädare till assistent som precis outade mig för frun i huset och nu tittar hon snett på mig, samt skakar på huvudet! Blir nog inget köp av lampor på ett slag.

Siri har aldrig svikit mig på denna punkten. Hon släcker eller tänder det hon ska och har aldrig skvallrat om hur många lampor som finns. På alla andra punkter får jag nog säga att Google Assistent är bättre.

En rolig sak som hände var när min son skulle tända i sitt rum på kvällarna. Varje kväll hörde jag hur han använde Siri på väg upp till sitt rum och varje gång tändes hela huset. Jag hörde ju hur han aktiverade Siri och hörde jag något i stil med -Tänd.. mummel.. rum! och varje gång tändes alla lampor. Satt och klurade och kollade att allt var rätt uppsatt med lamporna och inga felaktiga namn smugit sig in. Nästa kväll ställde jag mig i trappen och lyssnade när han skulle säga till Siri att tända hans rum. -Hej Siri! Tänd mitt rum och alla lampor i huset tändes. Fick ta en litet snack med sonen och förklara att Siri inte vet vem han är och vilket rum han har, utan du får istället säga -Tänd Lucas rum. Det är inte allt lätt och ett smart hem kan ibland vara riktigt korkat. 😀

När man börjar få ihop lite saker som lampor och andra tillbehör, vill man inte behöva använda telefonen till allt, utan här är det perfekt med en röstassistent, som man bara säger till och sen utförs de enligt önskan. Det är att automatisera så mycket som möjligt och bygga flöden som är det roliga. Det kan vara enkla saker som att en rörelsesensor som tänder en lampa. Den kan man sen bygga vidare på och det kan vara att om en rörelse registreras så ska en lampa (eller flera) tändas och en notis ska skickas till telefonen att det skett. 

Ett flöde jag har är att om dörren (magnetkontakt) till förrådet öppnas, skall följande ske:

  • En lampa tänds i förrådet.
  • Min Homey blinkar rött och spelar upp en ljudfil (pling-plong).
  • En notis skickas till min telefon om att dörren öppnats.

När dörren stängs sker följande:

  • Lampan släcks
  • En notis skickas till min telefon om att dörren är stängd.

Ett annat flöde jag har, handlar om vad som ska ske med vår markis. Det är en 12 år gammal motordriven markis från Somfy, som hanteras med en fjärrkontroll. Om fjärrkontrollen används, vet inte systemet om i vilket läge den är. Därför bytte jag ut fjärrkontrollen med en knapp från Aqara och byggde ett flöde. Markisen finns även i HomeKit, så det går självklart bra att använda telefonen för att välja läge på markisen.

Knappen funktion är begränsad till ett tryck, så det fick bli följande flöde:

  • Om knappen trycks in och status är inne, sätt markis i förvalt läge (halvvägs utkörd). 
  • Om knappen trycks in och status är ute, sätt markis i läge in.
  • Skapa logg om att den använts. Detta för att se vad som hänt ifall något går fel.

Nu har jag även en väderstation från Netatmo där det utöver temp och väderprognos en vind och regnmätare. Denna vill jag självklart använda för att styra min markis och ett flöde för detta skapades.

Vid regn:

  • Om regnmätaren uppmäter nederbörd
  • Och markis är i läge ”ute”.
  • Sätt markis i läge ”in”.
  • Skicka notis ”Markis åker in pga regn” till min telefon.

Vid blåst:

  • När vindmätare registrerar vindbyar.
  • Som är mer än 10 m/s
  • Och markis är i läge ”ute”.
  • Sätt markis i läge ”in”.
  • Skicka notis ”Markis in pga vind” till min telefon.

Nu saknas endas en sensor som mäter ljusstyrka och köra ut markisen om ingen annan parametern säger annat. 

Det flesta lamporna är automatiserade och sköter sig själva, beroende på om någon är hemma, när solen går ner eller om man kör ett scenario. En annan grej är att styra belysningen i vardagsrummet utefter om TV:n är på eller inte. Sätter man en smartplug som kan mäta strömförbrukning, kan man få detta till att trigga ett scenario. När man sätter på TV och annan kringutrustning, ökar förbrukningen. Då kan man bygga ett flöde i stil med:

  • Om strömförbrukningen på smartplug överstiger ett bestämt värde.
  • Kör scenario ”filmtajm”.

Då har man tidigare skapat ett scenario och bestämt vilka lampor som ska vara tända och vilken styrka den ska lysa i. Har man RGB-lampor, kan man även bestämma i vilken färg de ska lysa. Lägg sedan till smarta persienner från IKEA och de åker ner i samband med att man kör scenariot. 

Det finns massor av roliga saker man kan göra och detta är inte en promille av alla galna idéer som finns där ute. Det finns massor av flöden man kan skapa och jag känner att jag endast skrapat lite på ytan. Kommer hela tiden på nya saker att testa och ibland känns det som att hjärnan kokar över. Därför har jag så smått börjat anteckna alla saker jag kommer på eller läser om, för att vid ett senare tillfälle testa dem.

Nu börjar det bli mer humana priser på sakerna, men har man en långsiktig plan och tålamod, kan man ta lite i taget och tänka till. Köp ett Philips Hue startpaket och börja lätt. Planera vad du skulle vilja kunna styra från mobilen eller automatisera, sök information och sen handla där det är billigast eller där du tycker man får bra hjälp med sina frågor.

Bra sidor för både dig som vill börja med ditt smarta hem eller ska bygga ut det och behöver inspiration.

Prylar jag använder

Vill bara tillägga att jag absolut inte är något proffs på smarta hem. Ser det mer som att jag är aningen skadad. Ju mer man håller på, ju fler tokiga idéer får man och det roligaste är när man kommer på en automatisering och får den att fungera. Sen att det råkar smitta av sig till andra är en bonus! 😀

Comments are closed.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...