Eftersom det råder lite förvirring gällande Personal Hotspot på Apples nya iPad, så kontaktade jag operatörerna för att se hur de tänkt göra med denna funktion.

Att kunna internetdela från sin iPad var en av nyheterna när Tim Cook presenterade den på Apples Keynote, men som senare visats sig vara avaktiverad i Apples grundkonfiguration av iPad.

 

Så här säger operatörerna:

Funktionen är inte aktiverad hos dem, men de för en dialog med Apple. De kunde inte svara på om de kommer aktivera funktionen längre fram. Uppdaterat 2012-03-29 18:02 Enligt en tråd på 99mac.se så ska nu Telia ha meddelat att man kommer aktivera Hotspot, men att man inte har något datum för när detta kommer att ske, så vi får avvakta och se vad som händer.

 

Här har man valt att inte aktivera funktionen och har i dagsläget inga planer på att göra så heller.

 

 

 

Enligt deras kundservice så är Personal Hotspot aktiverat om man köper en iPad med deras abonnemang.

 

Till skillnad mot de andra operatörerna så var jag här tvungen att förklara exakt vad Personal Hotspot innebär och att det är Tele2 som operatör som kan välja hurvida funktionen ska vara aktiv eller inte. Trots detta så hänvisar de till Apple, men efter lite övertalning så kollar killen upp saken med en kollega. Svaret var att de tror att man kan använda Personal Hotspot om man aktiverar iPad med deras simkort, men sa att det bara var en gissning. Han skulle kolla upp detta med sin chef, så jag bad honom återkomma när han fått svar.

Fick då till svar att man inte ringer upp kunder när man har långa köer och att jag minsann får ringa in igen. Dålig service och okunskap var en röd tråd genom hela samtalet med deras agent på kundservice, vilket gör att jag inte riktigt kan svara på om internetdelning fungerar med Tele2 som operatör.

Har ni någon annan information från Tele2, så får ni gärna lägga en kommentar om detta.

För nuvarande är det alltså bara Tre som har aktiverat funktion och vi får väl se om de andra operatörerna följer efter.

Tidigare inlägg om Personal Hotspot: LTE och Personal Hotspot är avstängt i Apples nya iPad

Uppdaterat 2012-04-18

Allt om Mac har rapporterat om att Telia och Tre kommer att aktivera Personal Hotspot med nästa utskick av operatörsinställningarna.

Nu bekräftar både Tre och Telia att en uppdatering nästa månad kommer att lösa problemet:

– “Det här är en ny funktion i den nya Ipaden som inte har funnits i de tidigare versionerna. Men från och med mitten av maj kommer kunder med Telia sim kort att kunna använda funktionen.” – Irene Krohn på Telia.

– “Det besked vi har är att Apple kommer att släppa en uppdatering i maj som löser problemet” – Erik Hörnfeldt på Tre.

Tagged with:  

13 Responses to Senaste nytt om Personal Hotspot (internetdelning) på iPad [uppdaterad 2012-04-18]

 1. Mats skriver:

  Hej!

  Fick nya operatörsinställningar av Telia precis, och nu har jag internetdelning på min iPad 3!

  Äntligen!

 2. Erik skriver:

  Konstigt Telenor, som inte valt att inte aktivera funktionen och som i dagsläget inte har planer på att göra så heller. Det ska väl inte vara upp till operatörerna att bestämma. Bör väl finnas i redan när man köper den. Dåligt från Telenor och Apple.

 3. Patrik skriver:

  Min fråga är om man då har köpt en ipad3 med telenor och kör in ett Tre sim kommer då personal hotspot fungera om Tre har aktiverat det?

  Ipaden är ju inte låst. Men är den brandad med telenor junk.

  • Jonny skriver:

   Om Tre aktiverat funktionen så kommer det fungera efter att du satt i deras simkort. Du kommer att få nya operatörsinställningar om du byter operatör och med dem kommer funktionaliteten. =)

 4. Peter Baeza skriver:

  Var i london förra helgen och köpte ett engelskt tre kontantkort. Ingen hotspot till att börja med, men efter en dag kom nya opatörsinställningar och vips så funkade det. Tillbaka i Sverige igen med mitt svenska tre abb funkar det dock inte…

 5. Johan skriver:

  Var i Kontakt med telenor idag. Konfirmerar att det är de som måste öppna!
  Tråkigt när man i butik, Mediamarkt, köper erbjudande med abbonemang och de nämner att den stödjer internetdelning. På Apples svenska support sidor finns information att det skall fungera även för Telenor. Enligt Telenor är det bara iPad inte iPhone de valt att dissa på detta sätt. Men man måste läsa det finstilta, då förstår man att det bara gäller iPhone.

  Apples info om iPad3:
  iOS: Systemkrav för Internetdelning
  Länk på sidan till Operatörer och vad de klarar (endast iPhone dock).

  • Jonny skriver:

   Dom har ju rätt på så sätt att nya iPaden stödjer internetdelning, men det kräver ju att operatörerna aktiverar funktionen via Operatörsinställningarna (IPCC). Sen kan man ju tycka att säljarna borde vara lite mer pålästa, men det är inte lätt när ingen annan är det heller.

   Vi får se om det är någon operatör som hoppar på tåget och väljer att aktivera funktionen. Det får vi veta vid nästa utskick av operatörsinställningarna, som förhoppningsvis kommer inom en snar framtid.

 6. Uffe skriver:

  Pratat med teknisk support på Telenor idag. De säger då att förhandlingar pågår med Apple, vad det nu kan tänkas vara för något, och att Hotspot kommer aktiveras.

 7. Linus skriver:

  Har TRE(3) och jag kan meddela att funktionen INTE fungerar i dagsläget. Ringde supporten som påstog att de inte spärrat funktionen. De kunde heller inte bekräfta att de i själva verket aktiverat den… Det verkar råda total okunskap då man får förklara för supporten vad funktionen över huvudtaget går ut på. Trist. Någon som har nått nytt angående detta? Är det någon som över huvudtaget fått personal hotapot att fungera på sin 3e gen ipad?

  • Jonny skriver:

   Ja, kunskapen är inte på topp när det gäller denna funktionen. När jag pratade med Tre så fick jag vänta medan killen kollade upp hur det låg till med aktiveringen. Fick till svar att man hade aktiverat funktionen via operatörsinställningarna. Om det inte fungerar med Tre så är det ingen operatör som valt att aktivera funktionen och är synd.

   Vi får hoppas på det bästa och se vad som händer när nästa utskick av operatörsinställningar sker. Hör du något mer från Tre, så posta gärna det här!

   Trevlig helg!

   • Jonas skriver:

    Fungerar fortfarande inte med tre vad jag kan se. Stört omöjligt att hitta någon som förstår problemet också. De jag pratat med säger bara att de inte spärrat något men att de inte heller säljer iPad så de vet inte.

    Hade nästan varit enklare om Apple hade begärt att operatörerna spärrar istället för att de öppnar 😉

 8. Eklund skriver:

  ”Hej. Här är en chatt med Telenors kundservice;

  Hej.. Jag har köpt en ipad3 med surfabbonemang via er. Jag kan dock inte använda iPaden som ”personal hotspot”, alltså dela internet. Det finns en massa trådar om det på nätet, bland annat denna: http://www.99.se/ipad/294082-har-nya…hotspot-6.html – det står överallt att ni måste skicka ut nya operatörsinställningar så att funktionen blir tillgänglig. Samma sak verkar gälla andra operatörer och även adra länder. När kommer det att börja funka? Mvh

  Hej! Det är inte något som vi som operatör kan ordna till. Utan det är Apple själv som har lagt denna grundkonfiguration. När de väl väljer att släppa detta så kommer de att informera oss.

  Är du helt hundra på det?

  Ja.

  Ok, men har ni inte nån dialog med Apple kring detta då?
  det funkar ju för vissa operatörer. ni måste väl tillhandahålla er konfiguration som apple sen kan skicka ut?

  Jag har läst om den på min fritid på sidor där det har lagts upp officiellt från alla operatörer och våra chefer har informerat oss om detta.
  Då våra chefer högre upp.
  Ja, när de väl kommer med denna uppdatering så kommer vi självklart att släppa till det.

  aha, ok, tack! Då slänger jag upp denna konversation på forumet. ”

  Kopierat från 99.se och hage ringde Telenor som sa samma själv.

  • Jonny skriver:

   Detta är ingen uppdatering som Apple släpper, utan operatören som får välja om man vill aktivera funktionen. Därefter skickas det en IPCC-fil till Apple. Denna fil innehåller information om vilket APN kunderna ska koppla upp sig mot, vilket nummer som ska ringas när man trycker på röstbrevlådans knapp o.s.v. Så det är helt upp till operatören att bestämma om Internetdelning ska fungera på iPad eller inte.

   Den informationen som man fått när man talar med Telenor är alltså felaktig och dom har inga planer att öppna upp för internetdelning från iPad i dagsläget. Självklart kan ju deras planer ändras.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...