Det kommer många nya funktioner med iOS, men Familjedelning är nog favoriten.

Nu är det slut med att behöva dela Apple-ID och problem med iMessage som kommer till fel person i familjen, strul med kontakter som synkas mellan enheterna o.s.v.

Att användare i en familj delar på ett konto är inte ovanligt och att de får problem med vems information som finns i kontakter. Raden med problem går att göra lång, men nu är det slut på det!

Varje familjemedlem har ett eget Apple-ID, men kan fortfarande dela på inköpen i iTunes, iBooks och App Store. Man kan vara upp till sex medlemmar i familjedelningen och då är ägaren inkluderad.

Hur man skapar ett Apple-ID för barn under 13 år.

Det kommer att fungera så här…

Alla i familjen har ett eget Apple-ID, men är knutna till mitt Apple-ID och betalkort via Familjedelning. Allt som köps dras från mitt kort och man kan fritt hämta mitt tidigare inköpta material från de olika butikerna.

Skulle min son vilja köpa en app som kostar 7:-, så kommer det aviseras i hans telefon om att en begäran kommer att skickas till min telefon och jag måste godkänna det. Den funktionen heter ”Fråga innan köp” och kan aktiveras under inställningar. Alltså ingen risk för otillåtna inköp. Det jag redan betalat för, kan han som sagt hämta fritt och det gör han med sitt egna Apple-ID.

Tidigare har det varit en åldersgräns på 13 år för att få skapa ett Apple-ID, men nu kan även barn under 13 år skapa sig ett Apple-ID.

Med Familjedelning får alla tillgång till varandras musik, appar, filmer och böcker…utan att dela Apple-ID eller lösenord. Självklart kan du dölja och visa dina inköp, för det är kanske inte allt som man vill att andra medlemmar i familjen ska få ta del av. Det kan handla om appar med olämpligt innehåll.

iTunes Store: Visa och dölja köp

Det är fler funktioner som kommer med Familjedelning. Dessa funktioner finns sen tidigare, men Apple har förenklat det för medlemmarna i familjen.

1410871944_full.jpeg

Delad kalender

Sedan tidigare har jag skapat en kalender i iCloud som heter Familj och denna har jag delat med min sambo. Det vi lägger in där, synkroniseras med samtliga mina och hennes enheter.

Med Familjedelning så får man automatiskt en kalender för familjen att använda. Nu är det slut på missade händelser, för allt synkroniseras nu trådlöst mellan familjens enheter. Där kan ni lägga in träningstider, möten, återkommande händelser o.s.v.

1410871766_full.png

Delad bildström

Även denna funktion kan du sen tidigare hitta i iCloud, men här skapar automatiskt funktionen ett fotoalbum för familjen. Här kan alla medlemmarna i Familjedelning enkelt lägga till och kommentera bilder. Det kan vara bilder från dagens händelser eller varför inte från semester.

Delat platsinformation

Om man vill ha koll på sina familjemedlemmar, så får man ställa in att man även vill dela platsinformation. Då kan man använda appen Hitta mina vänner för att se vart alla är, om de är på väg hem från jobbet eller skolan. Man kan även använda Hitta in iPhone ifall någon i familjen tappar bort sin enhet. Detta är helt frivilligt att aktivera och man väljer därför själv om man vill kunna bli positionerad. Detta sköter man Inställningar->iCloud. Vi kan nog snart få nya versioner av dessa appar, med stöd för iOS 8 och Familjedelning.

Hur lämnar jag familjegruppen?

Alla familjemedlemmar som är äldre än 13 kan ta bort sitt konto från familjegruppen när de vill. Gå till Inställningar > iCloud > Familj, tryck på ditt namn och tryck sedan på Lämna familj.

När du lämnar en familjegrupp kan du gå med i eller starta en ny. Du kan dock bara byta familjegrupp en gång per år.

Läs mer om detta på Apples supportsidor: Lämna Familjedelning

5 Responses to iOS 8: Familjedelning – En av höjdpunkterna

  1. Ammi skriver:

    Hej,
    Jag undrar hur man gör när man ställer in familjedelning! Jag slog på familjedelning men då delar den ut ALL information på min telefon, så som adressbok, meddelanden etc, så jag slog av den.
    Men tänker att det måste vara en inställning, frågan är bara var och hur man gör?! Kan du hjälpa mig?

  2. Henric skriver:

    hur lämnar man en ”familjedelning? Nån som vet?

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...